Otwarcie trasy turystycznej Jaśliska – Zyndranowa

Zarząd Stowarzyszenia wychodząc naprzeciw oczekiwaniom turystów jak i naszych mieszkańców w 2016 roku rozpoczął starania o wyznaczenie i oznakowanie ścieżki turystycznej z Jaślisk do Zyndranowej. W porozumieniu z leśniczymi leśnictwa Daliowa i Zyndranowa wyznaczyliśmy wstępnie trasę. Po uzyskaniu zgody Nadleśnictwa w Dukli przystąpiliśmy do realizacji tego przedsięwzięcia. Trasę przez las oznakowali nam nieodpłatnie studenci ze schroniska SKPB w Zyndranowej - za co im bardzo dziękujemy. Pozostałą część ścieżki oznakowaliśmy sami. Początek trasy znajduje się w rynku w Jaśliskach, skąd kieruje się drogą w stronę Lipowca. Przy kapliczce na Łamańcach skręca w prawo pod górę Kamarka. Pod Kamarką wchodzi na starą drogę, którą, najpierw przez las gromadzki, następnie przez las Nadleśnictwa Dukla dochodzi do końca wsi Zyndranowa. Koniec trasy znajduje się przy schronisku Studenckiego Koła Przewodników Beskidzkich. Szlak oznakowany jest niebieskim trójkątem na białym kwadracie.

Uroczyste otwarcie szlaku odbyło się 23.06.2018r. Po przejściu trasy z Zyndranowej do Jaślisk, uczestnicy wycieczki spotkali się na Strażackiej Polanie przy wspólnym ognisku. Zobacz zdjęcia.

Napisał Kuśnierz J