Ścieżka dydaktyczno-przyrodnicza w Lipowcu już otwarta

22.09.2017. w dniu  święta ziemi odbyło się otwarcie ścieżki dydaktyczno-przyrodniczej w Lipowcu w naszej Gminie. Ścieżka powstała z Inicjatywy Stowarzyszenia Rozwoju Jaślisk i Okolic w ramach projektu „ Podkarpackie Inicjatywy Lokalne II ‘’ organizowanego przez Stowarzyszenie Ekopsychologia w Zakliczynie. Ścieżka przyrodniczo–dydaktyczna powstała dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W otwarciu ścieżki uczestniczyli:, Wójt Gminy Jaśliska Adam Dańczak .Nadleśniczy Nadleśnictwa  Rymanów Piotr  Panaś, Ks. Wikary naszej parafii Sebastian Picur, Dyrektor Zespołu Szkół nr. 2 w Dukli wraz z młodzieżą szkolną. Dyrektor Szkoły w Jaśliskach wraz z młodzieżą. Parki krajobrazowe w  Krośnie reprezentował  pan  Ignacy Bielecki. Obecni byli przedstawiciele Koła Łowieckiego Gawra w Dukli, które to wspomaga finansowo nasze Stowarzyszenie w działalności na rzecz środowiska naturalnego. Zaproszonych gości przywitał przedstawiciel Stowarzyszenia Stanisław Lorenc. Po części oficjalnej i symbolicznym otwarciu ścieżki młodzież przeszła trasę ścieżki pod przewodnictwem nauczycieli i leśników. Po zapoznaniu się ze ścieżką wszyscy udali się do pobliskiego  Gospodarstwa  Agroturystycznego na pieczone kiełbaski.

Zapraszamy do indywidualnego jak i grupowego zwiedzania ścieżki przyrodniczo dydaktycznej w Lipowcu.

Józef Kuśnierz

Więcej zdjęć z otwarcia ścieżki pod linkiem